Захист урожаю від шкідників

Вченими та практиками розроблена система заходів, що дозволяє майже повністю захистити врожай садів від шкідників та хвороб. Здійсненню її сприяють вентиляторні обприскувачі та нові отрутохімікати. Однак там, де порушено порядок розміщення сортів та порід, це не здійснимо.

Вентиляторний обприскувач, проходячи в міжряддях, обробляє дерева літніх та зимових сортів, незалежно від їхньої потреби в цьому.

Наприклад, друге обприскування яблуні суспензією ДДТ проти плодожерки у Молдавії збігається з дозріванням літніх сортів, а третє чи четверте – з дозріванням осінніх. При обробці дерев груші літніх та осінніх сортів проти плодожерки обприскують і зимові сорти, хоча вони цього не потребують. Терміни боротьби з вишневою мухою на черешні пізніх сортів збігаються з дозріванням ранніх. Обприскуючи, отруюємо плоди незадовго до споживання. Обробляючи зливу, що сильно вражається червоною плямистістю, марно витрачають отрутохімікати на дерева сортів, стійких до захворювання.

Використовувати шлангові обприскувачі для вибіркового обприскування, як це практикували раніше у змішаних насадженнях, отже, відмовитися від прогресивної техніки та нових отрутохімікатів. Цю складність можна усунути, якщо розміщувати на ділянці яблуню або грушу за строками дозрівання.

Яблуню на сильнорослій підщепі краще ущільнювати в ряду карликової яблуней тих же сортів, а грушу – на айві. Не можна ущільнювати яблуню персиком та ін кісточковими породами.

На жаль, плодівники не завжди обізнані про особливості багатьох отрутохімікатів та розміщують сорти та породи, не враховуючи нові технічні засоби захисту садів.

You may also like...