Принципи екодизайну

Якщо Вам близький підхід «Назад до природи», то цілком реально організувати дизайн інтер’єру у своїй кімнаті саме в дусі екодизайну. У чому полягають принципи цього напряму, що дозволяє знайти гармонію зі світом і із собою?

Принцип перший. Поновлювані матеріали.
Це означає, що всі матеріали, які використовуються в екодизайні, можуть використовуватися багато разів. Причому вони повинні легко піддаватися переробці, бути позбавленими токсичності і, звичайно ж, натуральними. Це дерево, картон, кераміка, метали. Кількість хімічних впливів для їх виробництва повинна бути нульовою або мінімалізованою.

Принцип другий. Нічого миттєвого
Практично всі компоненти, які використовуються в екозідайнах – це речі довговічні і відрізняються високою міцністю. В ідеалі вони повинні служити десятиліттями, а то й зовсім переходити у спадок. Характерні приклади – меблі з натурального дерева, красиві, нешкідливі для здоров’я і бездоганно міцні. До того ж вона менше докучає, ніж новомодні синтетичні речі.

Принцип третій. Багатофункціональність
Більшість предметів екостилю доречні як у місті, так і у сільському будинку. А дитячі меблі цілком можуть трансформуватися і в меблі для підлітка. І при цьому – жодних надлишків, нічого зайвого! Будь-які трансформери та модульні конструкції вітаються.

Принцип четвертий. Мінімум техніки.
Це не означає, що техніки немає взагалі – але прихильник екодизайну прагне залишити у своїй оселі лише те, що дійсно необхідно. Це означає, що в кухні може бути якісна духова шафа, але не буде аерогриля, фритюрниці, тостера, мікрохвильової печі і ще прірви пристроїв, які витягуються з коробки раз на півроку. А мобільний телефон господаря не змінюватиметься кожні три місяці лише тому, що вийшла нова модель. Це реальний спосіб протистояти забрудненню планети відходами.

Принцип п’ятий. Енергозбереження
Прилади повинні ощадливо використовувати як воду, так і електрику. А в майбутньому активно використовуватиметься енергія сонця та вітру.

Принцип шостий. Посади дерево.
Саме поняття екодизайну передбачає, що людина не лише споживатиме ресурси, а й їх відновлюватиме. За логікою речей замість одного спиляного дерева потрібно посадити 5 саджанців. Але навіть одне вирощене дерево вже покращить ситуацію!

Принцип сьомий. Використання відходів
Все обмежене лише фантазією. Це може бути і іграшковий будиночок із коробок для побутової техніки, і крісла, обшиті барвистими клаптями. У Європі це один із найпопулярніших трендів.

Творіть та створюйте. А якщо знадобиться порада, завжди можна уточнити дизайн інтер’єру у професіоналів і зробити ваш ремонт квартири, ґрунтуючись на їхніх рекомендаціях.

You may also like...