Міксбордер у саду — поради щодо практичного створення

Міксбордер – це досить складний і трудомісткий елемент ландшафтного дизайну, але й водночас він є одним із найпопулярніших прийомів серед дачників та садівників.

Був винайдений цей прийом англійцями ще в далеку вікторіанську епоху, але, не дивлячись на такий довгий час, як і раніше, продовжує завойовувати любов як професіоналів, так і любителів ландшафтного дизайну. І це не просто так.

Рослини всіх кольорів та сортів згруповані таким чином, що їх складно не назвати справжніми витворами мистецтва. Міксбордер відмінно доповнить будь-який ландшафтний дизайн.

Особливості планування

Загалом міксбордер є складним квітником, що включає в себе велику кількість найрізноманітніших чагарників, однорічних і багаторічних рослин. Зелені насадження вибирають таким чином, щоб клумба виглядала декоративно більшою частиною року.

Під час створення міксбордера необхідно дотримуватися певних правил:

По-перше, це поєднання загальної концепції саду та типу квітника. Так, наприклад, для сільського стилю більше підійдуть лучні рослини, але для розкішної будівлі куди більш логічним було б створення складної композиції.

По-друге, велику роль також відіграє місце розташування міксбордера. Найефективнішим буде результат, якщо помістити квітник на краю тераси.

По-третє, варто звернути увагу на те, що оформлення клумби безпосередньо залежить від обраного ландшафтного стилю. Найбільш універсальним варіантом прийнято вважати розміщення квітника на газоні. Однак для того, щоб однотонний газон не зливався з ділянкою міксбордера, варто чітко окреслити кордон між ними.

Клумбу можна також розташувати вздовж доріжок, але в цьому випадку контури вимагають закріплення поребриками або плитками мощення. Для досягнення природного варіанту, кордони варто обрамляти каменем або дерев’яними чурками.

По-четверте, це вибір відповідного фону для міксбордера. Найбільш ефективним фоно можуть стати вічнозелені або квітучі дерева.

П’яте, це правильний підбір рослин. Не варто брати ті квіти, які з часом можуть сильно розростатися, тим самим забиваючи своїх сусідів по клумбі. Зрештою, вся композиція буде втрачена.

Під час створення міксбордера ніколи не варто забувати, що він вимагає до себе особливої ​​уваги. Тому якщо ви не впевнені у своїх силах або просто не маєте достатньої кількості часу, найкраще зупинити свій вибір на звичайних клумбах.

You may also like...