Маленька клумба – найкраще рішення для маленьких садів

Відсутність великого простору зовсім не означає відсутність ідей! Маючи у своєму розпорядженні навіть невелику ділянку, її можна облаштувати у стильне, затишне місце, до якого знову і знову хочеться повертатися.

До того ж облаштування невеликого саду часом буває набагато цікавішим за озеленення величезної території. Адже ландшафтний дизайн малого місця не поступається багатьом грандіозним проектам. Звичайно, велика клумба завжди приковує до себе погляд, проте це зовсім не означає, що маленький квітник зовсім не заслуговує на увагу.

Форма клумб та необхідні рослини

Форм клумб – це те, із чим можна і навіть потрібно експериментувати. Однак у цьому плані варто бути обережним, адже вони не повинні особливо відрізнятись від загальної стилістики саду.

Також треба враховувати і деякі стилістичні особливості. Так, наприклад, квітник квадратної форми відмінно виглядатиме ближче до будинку на тлі саду, виконаного у формальному стилі.

Однак буде зовсім недоречним посередині газону, тим паче якщо квітів там мало. У цьому випадку ефективнішою буде клумба круглої форми.

Однак ландшафтний дизайн не стоїть на місці, і сьогодні замість звичайних правильних геометричних форм все частіше можна побачити химерні незграбні й вигнуті клумби. Для більшої виразності таких клумб на тлі загального простору потрібний невеликий бордюр.

Якщо ж говорити про матеріал, з якого квітники можуть бути виготовлені, то найкраще зупинити свій вибір на теракоті або невеликих плитках для бордюру. Для надання останньому унікальності, можна також використовувати невисокий вербовий тин або стовпчики.

Варто згадати і те, що рослини в цьому випадку не можуть відігравати роль бордюру.

Рослини для невеликих клумб, як правило, використовуються низькорослі. Якщо говорити про композицію, то найкращим варіантом для заднього плану будуть рослини, що не перевищують 80 см у висоту (наприклад, ромашка або деревій).

Другий ряд слід віддати рослинам середньої висоти. Відмінно для таких цілей підійдуть манжетки та качіма. Як правило, подібні рослини займають практично всю середню лінію.

Перший план – це місце виключно для невеликих рослин на кшталт армерії, оскільки вони зовсім не закривають своїх сусідів по клумбі. За допомогою невеликих кущів троянд або карликового кедра по палісаднику можна розставити невеликі акценти.

Звичайно, ландшафтне проектування – це завжди довгий і трудомісткий процес, який згодом може розтягнутися на багато днів, проте не у випадку з проектуванням маленьких клумб.

Їх можна розміщувати незалежно від місцевості, типу ділянки, її розмірів. Завдяки своїй компактності мініатюрну клумбу можна розмістити навіть на балконі!

You may also like...