Чи можна збудувати будинок самостійно

Сьогодні на ринку представлено безліч компаній, які пропонують свої послуги у сфері заміського будівництва.

Причому більшість із них працює за принципом «під ключ», тобто готові здійснити повний комплекс робіт – від створення проекту та отримання дозвільної документації до розміщення меблів усередині приміщень. Одна проблема: не кожен може дозволити собі таке насолоду.

Тому дуже багато людей цікавить, чи можна збудувати будинок самотужки. Спробуймо розібратися, що означає «своїми силами», і наскільки це в принципі реально.

Почнемо з того, що будинок будинку відрізняється. Одна річ – звести маленький дачний будиночок, щоб приїжджати влітку на вихідні, а інше – великий котедж, розрахований на цілорічне проживання.

Далі необхідно розуміти, що одна людина в принципі не може поєднувати в собі всі будівельні спеціальності. Для того, щоб збудувати повноцінний будинок самостійно, потрібно бути архітектором, кошторисником, дизайнером, муляром, інженером, електриком, сантехніком і риса в ступі в одній особі. Що з цього випливає?

Весь будівельний процес ділиться на цикли, етапи, завдання та підзавдання. І вам потрібно зрозуміти, яку частину робіт ви можете виконати, не залучаючи фахівців. Наприклад, ви можете зайнятися закупівлею будівельних матеріалів, бігати дозвільними інстанціями, самостійно здійснити внутрішнє оздоблення.

Все залежить від ваших умінь та наявності вільного часу.

Ну і нарешті, пам’ятаєте народну мудрість: скупий платить двічі. Є речі, на яких у принципі заощаджувати не можна. Ви можете обклеїти стіни у своїй хаті хоч газетами. Але економія на фундаменті або покрівлі обійдеться вам зрештою набагато дорожче. Більше того, непрофесіоналізм на деяких етапах будівництва будинку взагалі може загрожувати вашій безпеці та життю.

You may also like...